بعد از جراحی بینی لازم است که مراقبت های مهم را به درستی انجام دهید تا به نتیجه مطلوب از انجام این جراحی دست پیدا کنید. یکی از مهمترین اقداماتی که بعد از جراحی بینی انجام می شود، گچ گرفتن بینی یا پانسمان کردن بینی است که به اصطلاح پزشکی به آن اسپلینت بینی اطلاق می شود. این پانسمان سبب می شود که از بینی شما محافظت شده و از جابه جایی و یا ضربه وارد شدن به آن جلوگیری گردد. در ادمه اطلاعات کاملی در رابطه با اسپلینت بینی و اهمیت استفاده از آن بعد از جراحی بینی ارائه شده است.
اسپلینت بینی چیست؟
همانطور که ذکر شد اسپلینت بینی همان گچ و یا پانسمان مخصوصی است که بلافاصله بعد از عمل بر روی بینی قرار داده می شود و تا یک هفته بعد از آن نیز باید بر روی بینی باشد. اسپلینت وسیله ای پلاستیکی و یا سیلیکونی است که در جهت ثابت نگه داشتن غضروف و استخوان بینی و محافظت از بینی استفاده می شود.
انواع اسپلینت بینی
اسپلینت بینی با توجه به نوع جراحی که بر روی بینی انجام شده است، انتخاب می شود تا از بینی در برابر هر گونه تغییر و یا جابه جایی محافظت کند؛ به طور کلی دو نوع اسپلینت بینی وجود دارد:
اسپلینت داخلی
در صورتی که تیغه بینی قبلا دچار انحراف بوده و در طی عمل مانند جراحی انحراف بینی لازم است که از قالب داخلی پابینی استفاده شود تا تیغه بینی در جای خود ثابت گشته و جدار بینی، استخوان و غضروف بینی با هم تماسی نداشته باشند؛ جنس این نوع اسپلینت ها از سیلیکون و یا آلومینیوم است که بعد از گذشت ۳ الی ۵ روز از داخل بینی خارج می شود.
اسپلینت خارجی
در خارج از بینی نیز برای کاهش تورم و بهبودی سریعتر، از آتل خارجی استفاده می شود که با چسب طبی و یا بانداژ بر روی بینی ثابت می شود.
کاربردهای اسپلینت بینی
در ادامه به طور خلاصه کاربردها و در واقع مزایای استفاده از اسپلینت خارجی بینی ذکر شده است:
- حفظ شکل و فرم جدید بینی
- محافظت از بینی در برابر ضربه و آسیب
- کاهش ورم بینی
- تثبیت تیغه میانی بینی
- کاهش خونریزی بینی بعد از عمل
کدام جراحی بینی نیاز به استفاده از اسپلینت بینی دارد؟
در دو نوع از جراحی های بینی از جمله جراحی زیبایی بینی و جراحی انحراف بینی از اسپلینت بینی استفاده می شود؛ در عمل اصلاح انحراف بینی برای ثابت نگه داشتن تیغه میانی بینی حتما باید از پانسمان داخلی بینی استفاده شود.
نحوه نگهداری از پانسمان بینی
بعد از پایان عمل بینی و در مدتی که از پانسمان بینی استفاده می شود، به هیچ عنوان نباید این پانسمان و گچ بینی دچار رطوبت و خیسی شود؛ علت این امر این است که در صورت خیس شدن گچ بینی، پوست دچار حساسیت و خارش خواهد شد و در نتیجه ممکن است به دلیل دست زدن بیمار به گچ بینی دچار جابه جایی شده و بر روی نتیجه نهایی تاثیرگذار باشد.
دقت داشته باشید که به مرور زمان، با کاهش تورم بینی، پانسمان روی آن نیز کمی شل خواهد شد که نشان دهنده این است که زمان برداشتن این آتل از روی بینی فرا رسیده است. با این وجود دقت داشته باشید که نباید به هیچ عنوان خودتان اقدام به برداشتن آتل بینی کنید و تنها باید با مراجعه به پزشک و توسط ایشان این پانسمان از روی بینی برداشته شود.
بعد از برداشتن آتل بینی چه اتفاقی می افتد؟!
بعد از برداشتن گچ بینی، تا حدودی فرم بینی بعد از عمل مشخص خواهد شد ولی برای مشاهده شکل نهایی بینی لازم که تا کاهش تورم بینی به طور کامل صبر کرد که این مدت حدود ۶ تا یک سال زمان نیاز دارد. بعد از برداشتن اسپلینت بینی لازم است که تمامی مراقبت های بعد از جراحی بینی از جمله استفاده از کمپرس سرد، نخوردن نمک و ادویه و مواردی از این دست را به درستی انجام دهید تا هر چه سریعتر تورم بینی کاهش یافته و بهبودی کامل حاصل گردد.
سوالات متداول
بله به دلیل اینکه استفاده از اسپلینت بینی تا حدودی استخوان و غضروف بینی را در جای خود تثبیت کرده است می توان به بینی دست زد ولی با این وجود باید دقت داشته باشید که بیش از اندازه بینی خود را لمس نکنید زیرا ممکن است به مرور در شکل نهایی تاثیرگذار باشد.
از زمانی که جراحی بینی به اتمام می رسد تا یک هفته بعد از عمل باید گچ و یا اسپلینت بر روی بینی قرار داشته باشد.
خیس شدن گچ بینی سبب حساس شدن پوست و خارش آن می شود و همچنین سبب شل شل پانسمان روی بینی می شود در نتیجه باید در یک هفته ای که باید اسپلینت بر روی بینی باشد، از خیس کردن آن خودداری نمود.