عمل بینی نیمه فانتزی یکی از انواع پرطرفدار جراحی بینی است. جراحی بینی هم در زنان و هم در مردان محبوبیت بالایی دارد اما داوطلبین عمل بینی در زنان بیشتر از مردان می باشد. بینی عضوی از صورت است که همواره در حال رشد می باشد. خیلی از افراد از فرم بینی خود به دلیل استخوانی و یا گوشتی بودن راضی نیستند از این رو برای کوچک کردن و تغییر فرم آن به عمل جراحی بینی روی می آورند.
انواع فرم های بینی
به طور کلی عمل بینی در سه حالت زیر انجام می شود:
- فانتزی
- نیمه فانتزی
- طبیعی
فانتزی: در این حالت نوک بینی به حد زیادی روبه بالا می شود و انحنا و خمیدگی زیادی در ناحیه پل و روی بینی ایجاد می شود.
نیمه فانتزی: جراحی بینی نیمه فانتزی یکی از انواع حالت های عمل بینی است که ترکیبی از حالت طبیعی و فانتزی می باشد به طوری که نه آنقدر حالت فانتزی دارد و نه آنقدر طبیعی جلوه می کند. در بینی نیمه فانتزی، نوک بینی نسبت به بینی طبیعی کمی رو به بالا قرار دارد و همچنین در قسمت پل بینی انحنا و خمیدگی کمی ایجاد می شود.
طبیعی: در این حالت نوک بینی رو به بالا نیست و قوسی در ناحیه پل بینی ایجاد نمی شود. این حالت مناسب کسانی است که صرفا می خواهند ایرادات بینی از جمله گوشتی بودن و یا قوز داشتن آن رفع شود و بینیشان حالت مصنوعی نگیرد مناسب می باشد.
کاندیدای مناسب جراحی بینی نیمه فانتزی
مهم ترین عاملی که در فرم بینی بعد از جراحی تاثیرگذار است گوشتی و یا استخوانی بودن آن می باشد. در بینی های استخوانی، پوست نازک است و استخوان بینی محکم است اما پوست بینی های گوشتی به نسبت بینی استخوانی از ضخامت بیشتر و غضروف ضعیف تری برخوردار است. کسانی که بینی استخوانی دارند کاندیدای مناسب هر نوع فرمی از جمله حالت نیمه فانتزی می باشند.
عامل اصلی برای جراحی بینی رشد کامل صورت است به طوری که بانوان در سن ۱۶ سالگی و بالا تر و آقایان ۱۸ سالگی و بالاتر، از کاندیدای مناسب جراحی بینی نیمه فانتزی به شمار می روند؛ با این وجود در جلسه مشاوره با جراح با توجه به وضعیت آناتومی و استخوان بندی صورت فرد، بهترین سن جراحی بینی برای وی مشخص خواهد شد.
چه افرادی نمی توانند جراحی بینی نیمه فانتزی انجام دهند؟
به طور کلی افراد زیر کاندیدای مناسب برای جراحی بینی نیمه فانتزی نمی باشند:
- بانوانی که ۲ ماه از زایمانشان نگذشته است.
- افرادی که به به سن بلوغ نرسیده اند و رشد بینی و اجزای صورت شان کامل نشده است.
- افرادی که انعقاد خون دارند (با مشورت پزشک باید انجام دهند).
- افرادی که در فاصله کمتر از ۱ سال از عمل قبلی خود قصد انجام جراحی ترمیمی بینی را دارند.
- افرادی که مبتلا به دیابت، آلرژی شدید، آرتروز، اختلالات خونی، فشار خون بالا، بیماری های قلبی و ریوی می باشند.
- افراد سیگاری و مصرف کننده دارو های رقیق کننده خون در صورتی که به مدت ۲ الی ۳ روز نتوانند مصرف کنند.
- افرادی که بینی گوشتی دارند؛ در طی عمل بینی گوشتی به دلیل ضخامت بیشتر پوست، نمی توان بینی را به فرم نیمه فانتزی جراحی کرد.
روش های جراحی بینی نیمه فانتزی
جراح متخصص بینی به دو روش عمل باز و بسته می تواند جراحی را انجام دهد. انتخاب روش جراحی با توجه به صلاح دید جراح، میزان ایرادات و اصلاحات بینی صورت می گیرد.
جراحی بینی نیمه فانتزی به روش بسته
این روش معمولا اولویت دوم انتخابی جراحان می باشد به دلیل آنکه برش ها در داخل بینی خورده می شود و جراح دسترسی واضح و دقیقی از ساختار بینی فرد حین جراحی ندارد. جراحی بینی به روش بسته بیشتر مناسب افرادی است که بینی شان ایراد خاص و آنچنانی مخصوصا در نوک آن ندارد. همچنین این روش کبودی و تورم کمتری نسبت به روش باز دارد و دوره نقاهت و بهبودی آن کوتاه تر است.
جراحی بینی به روش باز
این روش معمولا اولویت اول انتخابی جراحان می باشد زیرا محدودیت خاصی ندارد. در این روش علاوه بر برش های داخل بینی، پزشک برشی دیگر بر روی پوست بین دو حفره بینی می دهد و همین برش باعث می شود جراح دسترسی بیشتری به ساختار بینی داشته باشد و بتواند تغییرات بیشتری ایجاد نماید. بنابراین این روش از جراحی مناسب همه بوده و از افراد دارای بینی های گوشتی تا متقاضیان عمل ترمیم بینی را شامل می شود.
اقدامات قبل از جراحی بینی نیمه فانتزی
مشاوره قبل عمل از مهمترین اقداماتی است که شخص قبل از عمل باید انجام دهد. در این مشاوره شخص علاوه بر گفتن انتظاراتش از عمل در صورتی که دارای سابقه بیماری خاصی است و یا از حساسیت دارویی برخوردار می باشد جراح را در جریان می گذارد.
برخی دیگر از اقدامات قبل از جراحی بینی نیمه فانتزی شامل موارد زیر می باشد:
- خوردن مایعات فراوان ۲۴ ساعت قبل از عمل
- عدم داشتن آرایش برای بانوان و ریش و سیبیل برای آقایان
- حمام کردن قبل از عمل
- پوشیدن لباس دکمه دار (تا بعد از عمل برای تعویض لباس به مشکل نخورید)
- عدم استعمال دخانیات دو هفته قبل از عمل
- استفاده مرتب دارو های تجویز شده
- عدم خوردن و نوشیدن ۸ ساعت قبل از عمل
- انجام آزمایشات تجویز شده
- عدم استفاده دارو های رقیق کننده خون مانند آسپرین و پروفن دو هفته قبل از عمل
مراقبت های بعد از جراحی بینی نیمه فانتزی
- بعد از جراحی بینی معمولا تا یک هفته بینی در گچ قرار دارد در این شرایط باید مراقب بود تا گچ مرطوب نشود. پس از باز کردن گچ، بینی و ناحیه اطراف آن دچار کبودی و تورم می شود که برای رفع آن می توان از کمپرس یخ غیر مستقیم استفاده کرد.
- همچنین می توان برای کاهش درد ناشی از جراحی از دارو های مسکن و تجویز شده توسط جراح به صورت منظم استفاده کرد.
- در هفته اول بعد از جراحی می بایست کامل استراحت کرد و در هنگام خواب سر را بالاتر از بدن نگه داشت تا تورم صورت افزایش پیدا نکند.
- داشتن رژیم غذایی مناسب و خوردن غذا های آبکی که نیاز به جویدن ندارند به شدت پیشنهاد می شود. همچنین خوردن آب کرفس و عدم استفاده از ادویه های تند به روند بهبودی کمک می کند.
- پیشنهاد می شود حداقل به مدت دو ماه از هرگونه عینک طبی و آفتابی استفاده نشود تا فرم بینی تغییر نکند.
- نحوه چسب زدن درست بینی بعد از باز کردن گچ و شستشو بینی با سرم از دیگر عوامل مهمی است که در تغییر نکردن فرم بینی بعد از عمل موثر است.
هزینه جراحی بینی نیمه فانتزی
هزینه این عمل همانند هزینه جراحی بینی معمولی با توجه به محل قرار گیری مطب و تجربه جراح و همچنین نوع و میزان عیوب بینی متفاوت می باشد. همچنین برای کسب اطلاعات دقیق تر درباره هزینه عمل بینی نیمه فانتزی لازم است پس از انتخاب بهترین جراح بینی، یک جلسه مشاوره با جراح داشته و بعد از بررسی وضعیت بینی و تغییرات مد نظر، هزینه دقیق جراحی مشخص گردد.