جراحی لوزه یا تانسیلکتومی برای برداشتن لوزه انجام می شود. لوزه ها دو غده کوچک واقع در پشت گلو می باشند، برداشتن لوزه در گذشته یک روش رایج برای درمان عفونت و التهاب لوزه ها مورد استفاده قرار می گرفت. امروزه، برداشتن لوزه معمولاً برای اختلالات تنفسی در خواب انجام میشود، اما زمانی که التهاب لوزه به طور مکرر رخ میدهد یا به درمانهای دیگر پاسخ نمیدهد، می تواند به کار برده شود. برداشتن لوزه همچنین ممکن است برای درمان تنفس و سایر مشکلات مربوط به بزرگ شدن لوزه ها و درمان بیماری های نادر لوزه ها ضروری باشد. زمان بهبودی و نقاهت برای جراحی لوزه معمولاً حداقل ۱۰ روز تا دو هفته است.
دلایل انجام جراحی لوزه
برداشتن لوزه برای درمان موارد زیر استفاده می شود:
- التهاب مکرر، مزمن و شدید لوزه ها
- عوارض بزرگ شدن لوزه ها
- خونریزی لوزه
- بروز سایر بیماری های نادر لوزه ها
- ورم لوزه
لوزه ها اولین خط دفاعی سیستم ایمنی بدن در برابر باکتری ها و ویروس هایی هستند که وارد دهان می شوند. این عملکرد ممکن است لوزه ها را به طور ویژه در برابر عفونت و التهاب آسیب پذیر کند. با این حال، عملکرد سیستم ایمنی لوزه ها پس از بلوغ کاهش می یابد – عاملی که ممکن است علت موارد نادر لوزه در بزرگسالان باشد. برداشتن لوزه ممکن است برای جلوگیری از عفونت های مکرر و مزمن لوزه توصیه شود.
این روش جراحی همچنین ممکن است توصیه شود اگر:
- عفونت باکتریایی که باعث التهاب لوزه می شود و با درمان آنتی بیوتیکی بهبود نمی یابد.
- عفونتی که منجر به تجمع چرک در پشت لوزه شود (آبسه لوزه) که با درمان دارویی یا روش تخلیه بهبود نمی یابد.
- بزرگ شدن لوزه ها: لوزه ها ممکن است پس از عفونت های مکرر یا مداوم بزرگ شوند یا ممکن است به طور طبیعی بزرگ باشند. برداشتن لوزه می تواند برای درمان مشکلات ناشی از بزرگ شدن لوزه ها یا حل مشکلاتی که در پی آن به وجود می آید استفاده شود.
- دشواری در تنفس: اختلال تنفس در هنگام خواب (آپنه انسدادی خواب)
برداشتن لوزه همچنین ممکن است برای درمان سایر بیماری ها یا شرایط نادر لوزه ها باشد، مانند:
- بافت سرطانی (بدخیم) در یک یا هر دو لوزه یا بدخیمی مشکوک
- خونریزی مکرر از عروق خونی نزدیک سطح لوزه ها
- لوزه ها و بخصوص التهاب مزمن لوزه از علل شایع بوی بد دهان (هالیتوزیس) هستند.
خطرات و عوارض جراحی لوزه
برداشتن لوزه، مانند سایر جراحی ها، خطرات خاصی دارد:
- واکنش به داروهای بیهوشی: اغلب باعث مشکلات جزئی و کوتاه مدت مانند سردرد، حالت تهوع، استفراغ یا درد عضلانی می شوند. هرچند بروز مشکلات جدی و طولانی مدت آن نادر است، اگرچه بیهوشی عمومی بدون خطر مرگ نیست، که این مسئله در مورد همه جراحی های نیز صادق است.
- تورم زبان و سقف نرم دهان (کام نرم): می تواند باعث مشکلات تنفسی، به ویژه در چند ساعت اول پس از عمل شود.
- خونریزی حین جراحی: در موارد نادر، خونریزی شدید حین جراحی رخ می دهد و نیاز به درمان بیشتر و بستری طولانی تری دارد.
- خونریزی در حین بهبودی: خونریزی می تواند در طول فرآیند بهبودی (دوران نقاهت) اتفاق بیفتد، به خصوص اگر پوسته زخم خیلی زود از جای خود خارج شود.
- بروز نادر عفونت: جراحی می تواند منجر به عفونت شود که نیاز به درمان بیشتری دارد.
بیشتر بخوانید: آندوسکوپی سینوس چه زمانی انجام می شود؟!
مراقبت های بعد از جراحی لوزه
- داروها: داروهای ضد درد یا مسکن را طبق دستور جراح یا کارکنان بیمارستان مصرف کنید.
- مایعات: دریافت مایعات فراوان پس از جراحی برای جلوگیری از کم آبی بدن بسیار مهم است.
- غذا: غذاهای نرم و بدون ادویه که به راحتی بلعیده می شوند، مانند کمپوت سیب یا آبگوشت، بهترین انتخاب غذا بلافاصله پس از جراحی هستند. در صورت تمایل، می توان غذاهایی مانند بستنی و پودینگ را به رژیم غذایی اضافه کرد. غذاهایی که جویدن و بلعیدن آنها آسان است باید در اسرع وقت به رژیم غذایی اضافه شوند. از مصرف غذاهای اسیدی، تند، سفت یا ترد که ممکن است باعث درد یا خونریزی شود خودداری کنید.
- استراحت: استراحت در رختخواب برای چند روز پس از جراحی بسیار مهم است، همچنین باید از فعالیت های سنگین – مانند دویدن و دوچرخه سواری – تا دو هفته پس از جراحی اجتناب کرد.
چه زمانی بعد از جراحی لوزه باید به پزشک مراجعه کرد؟
مراقبت هایی که در بخش قبلی ذکر شد بسیار مهم و لازم الاجرا است، با این وجود، در صورتی که با عوارض زیر روبه رو شدید، در اسرع وقت باید به پزشک مراجعه نمایید:
- خون ریزی: ممکن است لکه های کوچکی از خون تیره را از بینی یا در بزاق خود مشاهده کنید، اما هر خون قرمز روشن نیاز به مراجعه به اورژانس برای ارزیابی و درمان فوری دارد. گاها برای توقف خونریزی ممکن است جراحی مجدد لازم باشد.
- تب: در صورت تب بالای ۳۸.۹ درجه سانتیگراد یا بالاتر، با پزشک خود تماس بگیرید.
- کم آبی بدن: در صورت مشاهده علائم کم آبی بدن، مانند کاهش ادرار، تشنگی، ضعف، سردرد، سرگیجه یا سبکی سر، با پزشک خود تماس بگیرید. علائم شایع کم آبی در کودکان شامل دفع کمتر از دو یا سه بار در روز یا گریه بدون اشک است.
- مشکلات تنفسی: خروپف یا تنفس پر سر و صدا در طول هفته اول پس از بهبودی رایج است. با این حال، اگر در تنفس مشکل دارید، حتما به با جراح خود در میان بگذارید.
بهترین جراح لوزه در تهران
همانطور که در بخش های قبلی به حساسیت جراحی لوزه و همچنین عوارضی احتمالی و نگران کننده بعد از آن اشاره شده است، باید این نکته را در نظر داشته باشید که برای انجام جراحی لوزه لازم است که حتما به اندازه کافی تحقیق کرده و به بهترین جراح لوزه مراجعه کنید. دکتر لوزه خوب، متخصص گوش، حلق و بینی است که به دلیل تجربه و مهارت بالایی که در جراحی دارد، نگرانی های شما را از بابت عوارض بعد از عمل برطرف خواهد کرد.
جمع بندی
تانسیلکتومی برای درمان التهاب لوزه های باکتریایی عود کننده، دفعات و شدت گلودرد و سایر عفونت های باکتریایی انجام می شود. از طرفی دیگر جراحی لوزه برای درمان لوزه های ویروسی فواید کمتری دارد. جهت دریافت بهترین نتیجه از جراحی لوزه حتما در یافتن دکتر لوزه خوب تحقیق کافی داشته باشید تا دچار عوارض نگران کننده بعد از جراحی نشوید.