بعد از انجام جراحی بینی، تورم و یا جای بخیه و کبودی از جمله عوارض موقتی است که معمولا سبب نگرانی بیمار می شود. از این رو بعد از انجام این جراحی، در بسیاری از موارد از داروهای مورتیکواستروئید که با نام کورتون شناخته شده است، تزریق شده و سبب کاهش تورم و اسکار روی بینی می شود. از آنجا که بینی های گوشتی دارای پوستی ضخیم تر به نسبت بینی های استخوانی هستند، معمولا بعد از عمل بیشتر تورم خواهند داشت و در نتیجه برای این نوع از بینی ها تزریق کورتون انجام می شود. در ادامه این مقاله در رابطه با تزریق کورتون بعد از عمل بینی اطلاعات کاملی در اختیار شما قرار داده شده است.
علت تزریق کورتون بعد از عمل بینی
کورتون یا همان کورتیکواستروئید را بعد از عمل بینی و یا جراحی بینی ترمیمی تزریق می کنند، که کاربرد اصلی آن کاهش تورم بینی، کاهش اسکار ایجاد شده و یا پیشگیری از ایجاد اسکار بر روی بینی است.
تزریق کورتون بعد از جراحی بینی برای کاهش تورم
ورم بعد از عمل بینی یکی از عوارض موقت جراحی بینی است که امری اجتناب ناپذیر بوده و بعد از هر نوع عمل بینی بروز خواهد کرد. به صورت طبیعی باید تورم اولیه بعد از عمل بینی تا حدود ۱۴ روز بعد از جراحی کاهش پیدا کند. ولی این مسئله به این معنا نیست که به طور کامل تورم از بین خواهد رفت بلکه تورم تا ماه ها ادامه پیدا کرده و همچنان تا یک سال ظاهر اصلی بینی بعد از عمل مشخص نخواهد شد. در نتیجه برای تسریع دوران نقاهت عمل بینی می توان از تزریق کوتورن به بینی استفاده کرد تا ورم سریعتر از بین رفته و فرم واقعی بینی مشخص گردد. به طور معمول همانطور که قبل تر نیز اشاره شد، بینی های گوشتی به دلیل نوع پوست و ساختاری که دارند، تورم بیشتری پیدا خواهند کرد و به همین خاطر معمولا برای بینی های گوشتی از تزریق کورتون استفاده می شود؛ در حالیکه برای بینی های استخوانی تروم بسیار کمتر بوده و در مدت کوتاه تری از بین می رود و در نتیجه نیازی به تزریق کورتون نیست.
تزریق کورتون بعد از جراحی بینی جهت جلوگیری از ایجاد اسکار
علاوه بر کاهش تورم، می توان از تزریق کورتون برای جلوگیری یا کاهش اسکارهای ایجاد شده در پوست بینی های گوشتی نیز استفاده نمود؛ بینی های گوشتی به دلیل پوست ضخیمی که دارند، با احتمال بیشتر دچار اسکار خواهند شد. بنابراین با تزریق کورتون از ایجاد و یا گسترش این بافت بعد از عمل بینی می توان جلوگیری نمود.
چه افرادی باید بعد از جراحی بینی کورتون تزریق کنند؟
افرادی که دارای ویژگی های زیر هستند می توانند بعد از جراحی بینی، کورتون تزریق کنند؛
- افرادی که دارای پوست ضخیم در ناحیه بینی به ویژه نوک بینی هستند (عمل بینی گوشتی).
- افرادی که به تشخیص جراح، همچنان روند کاهش تورم بعد از عمل بینی برای آن ها به کندی پیش می رود.
- افرادی که دارای سابقه قبلی عمل بینی هستند (جراحی بینی ثانویه).
بهترین زمان تزریق کورتون بعد از جراحی بینی
زمان مناسب تزریق کورتون به بینی به عوامل مختلفی بستگی دارد و برخی از جراحان بعد از گذشت ۱ الی ۲ ماه بعد از جراحی بینی و برخی دیگر بعد از ۳ الی ۴ ماه از روز عمل بینی تزریق کورتون را انجام می دهند تا هم ورمکاهش یافته و هم از تشکیل بافت اسکار روی بینی جلوگیری شود.
تزریق کورتون به بینی باید چند بار انجام شود؟
تعداد دفعات تزریق کورتون به بینی به شرایط فرد و رند بهبودی بیمار بستگی دارد؛ برخی از افراد بعد از انجام عمل بینی تنها به یک بار تزریق کورتون نیاز دارند در حالی که برخی دیگر ممکن است تا چند بار این تزریق را انجام دهند. تصمیم گیری در این زمینه بر عهده جراح بوده و او تشخیص می دهد که تا چه میزانی و چند بار باید تزریق کورتیکواستروئید انجام شود.
آیا بعد از تزریق کورتون همچنان باید از چسب بینی استفاده کرد؟
چسب زدن به بینی از جمله مراقبت های مهم بعد از عمل بینی است که از روش های موثر در کاهش تورم بعد از عمل محسوب می شود؛ بنابراین توصیه می شود که بعد از تزریق کورتون همچنان به روش اصولی از چسب بینی استفاده شود.
عوارض تزریق کورتون به بینی
با اینکه تزریق کورتون بعد از عمل بینی یک روش رایج برای کاهش ورم بینی عمل شده است؛ با این وجود همچنان نمی توان گفت که هیچ عارضه و خطری نخواهد داشت. از جمله عوارض احتمالی که می توان برای داروهای استروئیدی بعد از جراحی بینی برشمرد عبارتند از:
تزریق کورتون ممکن است به مرور زمان سبب نازک شدن پوست شده و یا باعث ایجاد لکه های در پوست شود؛ همچنین همانطور که برای پیشگیری از ایجاد بافت اسکار از کورتون استفاده می شود، ممکن است به بافت سالم پوست نیز آسیب برساند.
علاوه برای این موارد، عوارض دیگری نیز ممکن است بعد از تزریق کورتون مشاهده شود که می توان از جمله آن ها به جلوگیری از جذب کلسیم در استخوان ها، کاهش سیستم ایمنی بدن در برابر عفونت بعد از عمل بینی، تحلیل رفتن عضلات در اثر استفاده مستمر از کورتون اشاره نمود.